Article de Ruth Troyano
Temps de lectura: 9 minuts

Sempre hem tingut clar que casa nostra era molt més que un lloc on s’hi fa vi. És un espai per visitar. Al celler les converses s’allarguen durant hores i, a poc a poc, es va buidant l’ampolla de vi. És un lloc des d’on menjar-se el Bages i conèixer tot el que ofereix aquesta comarca.
  • La ruta del vi de la DO Pla del Bages - El Bages: retir i respir enoturístic

A Cal Quico, a Salelles, vinifiquen il·lusions. Ho fan des de la discreció i la senzillesa, encomanant al visitant l’estima per la terra i la manera de fer vi. Ha evolucionat molt des que el besavi va començar el negoci, però l’essència del celler es manté intacta. “Sempre hem estat dedicats a la vinya, amb alts i baixos com tots els projectes. El besavi va viure l’època de la pre i post fil·loxera, l’avi la decadència de la vinya i la fundació de les cooperatives, el pare l’arribada de les varietats que avui anomenem foranes –chardonnay, cabernet sauvignon i merlot- i amb la meva incorporació, la dedicació plena a la vinya i la recuperació de les autòctones”, explica mentre feineja Quim Fargas, propietari de Fargas-Fargas.

“Mirem d’elaborar el millor vi del món amb les gairebé 10 hectàrees que cultivem”, afegeix amb orgull. És un celler que explica la història del vi i la vinya al Bages i que sempre ha estat hospitalari amb el visitant: “Quan encara no es parlava d’enoturisme, ja ens agradava la idea dels francesos de convidar a fer vins i formatges a casa. Quan es venia a buscar vi al nostre celler, sempre convidàvem el visitant a trepitjar la vinya. Però és fa 10 anys que ho vam instaurar de manera més ordenada. Primer, vam mostrar massa el procés d’elaboració i ara insistim en allò que passa al cep”, comenta Fargas Fargas.

Ell i la seva dona Rosa Argerich gestionen l’enoturisme. Els agrada el contacte directe amb el visitant, sense artificis però amb una passió desbordant: “Dediquem esforços a explicar els misteris de la vinya. Ho fem amb la màxima senzillesa. Aquí no es poden buscar ni grans edificis ni res. El que intentem és cuidar l’entorn que tenim i mostrar-nos com som. Autèntics”. Amb la pandèmia, van sumar a les propostes d’enoturisme que ja tenien –visita, tast a la vinya i pícnic-, un wine bar que es desplega enmig de les vinyes.

“L’enoturisme és una manera de comercialitzar i de fidelitzar el visitant. Tenim un tracte molt directe amb qui ens visita. Vénen a fer un vi però a vegades també me’ls emporto a la vinya i els faig uns comentaris mínims i és interessant veure-la a cada estació de l’any”, diu Quim Fargas Fargas.

El wine bar obre els caps de setmana i els festius, entre les 11 i les 15 hores, i el fet de ser a prop de Manresa els porta molt de públic local. “També n’arriben de l’àrea metropolitana i esporàdicament de les comarques de Lleida i Tarragona, i de muntanya. Ens ha ajudat molt el Passaport Wine Bar de la DO Pla de Bages perquè ha circulat molta gent que anava fent roda pels diferents cellers, fitxant”, comentarà. Ha estat un estímul que aplaudeixen.

El wine bar és un aparador dels seus vins, des dels de perfil més clàssic als que reivindiquen les varietats autòctones, com el vi serè i experimentat 100% picapoll. Acaben d’estrenar l’1/4 de Quinze, un vi jove “amb molta maduresa i serenor. Un quart de terra i vida que completa la gamma del 2/4 i 3/4”, adverteix Fargas Fargas. Al web descobreixen la frase de l’escriptor francès Jean Giono que va habitar i narrar intensament el món rural: “Es pot fer el retrat d’un home fent el retrat del seu paisatge”. I ells dos, cultiven el que va crear el besavi Quico al segle XIX i no poden estar més satisfets de viure’l i de compartir-lo.

A cinc minuts en vehicle de Fargas Fargas, hi ha Oller del Mas un celler on el pes de la història es fon ara amb el benestar. Entre alzines, roures i pins, amb les vinyes com a inspiració, s’alcen 22 cabanes de fusta des d’on la muntanya de Montserrat es respira d’una altra manera. Van obrir fa encara no un any i l’èxit ha estat aclaparador.

“Vam aprofitar el temps de pandèmia per avançar la construcció. Amb les restriccions de mobilitat i viatges internacionals, vam rebre essencialment públic local que buscava alternatives d’allotjament i es va sentir atret per la nostra campanya sentir-se lluny estant a prop”, explica Laia Puig, directora adjunta. “Havíem concebut aquest allotjament, de luxe però no ostentós, per a públic estranger tenint en compte que el preu no és gaire assequible, però finalment hem tibat de visitants locals i de restauradors de la zona que vénen a desconnectar els diumenges”, revela. “La cabana és un espai que es presta a ser habitat i gaudit, a passar-hi hores, a dins i a la terrassa contemplant la vinya. Les vam concebre lligades al restaurant Bages 964 que és on, de moment, s’hi fan els esmorzars i els àpats principals”, comenta Puig. “Vam trigar 10 anys a tenir els permisos per crear-les, de manera que hem pogut anar madurant i canviant la idea inicial. No volíem talar cap arbre ni introduir cap estructura prefabricada, tampoc que les cabanes estiguessin arran de terra per mantenir els corredors de biodiversitat. Hem treballat amb proveïdors locals, hem instal·lat vidres per representar l’acollida del bosc i les vinyes i els interiors estan dissenyats amb materials nobles”, comenta.


Confort, silenci i recolliment és el que signifiquen les cabanes per a qui les habita. Els clients, repeteixen. “T’hi pots refugiar a dins, però també tens moltes altres opcions a fora. L’enoturisme és plural a Oller del Mas. Oferim rutes amb bicicleta elèctrica per les finques, l’ànima wellness, el gimnàs, l’hípica, el pàdel, el golf, les rutes a peu entre vinyes i per suposat la visita i tast al celler”. Oller de Mas és un espai holístic de benestar que s’ha definit a partir de l’herència vitivinícola.

A nivell enològic, enfila el camí de l’excel·lència i la tipicitat i, en paral·lel, restaura el patrimoni vegetal engolit pel temps i el bosc. “Estem molt satisfets de l’acollida. Tenim empreses que ens ajuden a omplir les cabanes entre setmana. A l’abril hem fregat el 70% d’ocupació amb públics molt heterogenis. A tots, amb major o menor intensitat, els descobrim les virtuts del vi i el paisatge imponent que ens dona sentit”, comenta Laia Puig. Els plans de futur passen per perfilar l’acollida a les cabanes i dotar-les encara de més excel·lència, per deixar madurar el projecte que encara és nou: “Volem diversificar públics per fer sostenible tot el projecte, crear més serveis, però essencialment el que volem és seguir cuidant els detalls i mantenir l’alt nivell d’hospitalitat que des dels inicis hem imprès en el projecte”. En aquest sentit, la directora adjunta d’Oller del Mas, avança: “Ens falta la clínica wellness. Hem d’iniciar properament les obres. Serà un espai de salut on hi haurà professionals més enllà dels de bellesa i estètica, s’hi podrà trobar des d’un osteòpata a un nutricionista. Serà un espai per plantejar retirs i estades de dies o setmanes”.

A pocs minuts de Manresa, buscant l’eficiència energètica i aprofundint sempre en els valors d’ecologia i sostenibilitat, Oller del Mas es perfila com una parada imprescindible per entendre i sentir el batec del Bages. I, per suposat, per cuidar-se. 🍇